Egri-Dohor Réka

IBCLC szoptatási szaktanácsadó, dúla, diplomás ápoló

Egri-Dohor Réka vagyok, három kislány (2014, 2018, 2022) édesanyja. Röviden leírom, hogyan is fogalmazódott meg bennem, hogy szoptatási szaktanácsadóként segítsem a hozzám forduló édesanyákat és leendő édesanyákat.

2010-ben végeztem az SZTE-ETSZK ápoló szakán, majd a szakmában dolgoztam 3,5 évet, felnőttekkel és gyermekekkel egyaránt. Mikor várandós lettem az első kislányommal tudtam, hogy a legjobb táplálékot szeretném neki megadni, amíg csak lehetséges, mégpedig az anyatejet. Készültem rá fejben, de mást nem igazán tettem. Az igazi tapasztalat az volt, amikor élesben is megtapasztalhattam a szoptatás fantasztikus érzését. Szerencsésnek érzem magam, hogy könnyedén ment a szoptatás, nem voltak problémáim, bár az igazat megvallva többször hittem azt, hogy nem elég a tejem. De a kisbabám fejlődése ezt nem támasztotta alá, mégis nehezen tudtam elhinni, hogy én képes vagyok a saját tejemmel táplálni a kislányomat. Az anyává válás sajnos már nem ment ilyen könnyen. Tudtam fejben, hogy az a kisbaba, aki ott fekszik mellettem az én lányom, mégis hónapok teltek el mire rádöbbentem valóban anyuka lettem. Nehéz időszak volt ez nekem érzelmileg, de végül szépen lassan idővel és türelemmel, nem sürgetve éreztem a harmonikus baba-mama kapcsolatot.

A mai napig azt gondolom a szoptatás, és a férjem hatalmas támogatása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az anyává válás érzése – igaz hónapok alatt, de – megérkezett az én szívembe is. 🙂Na de mi minden történt velünk az első hónapokban? Sok anyuka és kisbaba vett körül minket a kislányom születése utáni időszakban. Láttam több problémát, megoldást és kiutat a szoptatással kapcsolatos nehézségekből. Ekkor hallottam először szoptatási/laktációs szaktanácsadóról. Informálódni, utánajárni, olvasgatni kezdtem ezzel kapcsolatban és egyre több időt töltöttem el a szakma iránti érdeklődéssel, utánajárással.

Így 2015-ben döntöttem, és beiratkoztam a Semmelweis Egyetem Laktációs Szaktanácsadó Szakirányú Képzésre, amely a legmagasabb szintű nemzetközileg is elismert laktációs szaktanácsadó (IBCLC) vizsgával zárul. A képzést 2017 nyarán sikeresen befejeztem, és ősszel már sikeres nemzetközi vizsgát tettem. A képzés ideje alatt fél évet az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán töltöttem, mint szoptatási szaktanácsadó jelölt, és segítettem a frissen szült édesanyáknak az első napok nehézségeiben. A tapasztalat azt mutatta, hogy segíteni, támogatni kell az édesanyákat szoptatással kapcsolatos nehézségeikben, kérdéseikben, bizonytalanságuk leküzdésében. Láttam, hogy szinte minden édesanya szülés után döbben rá arra, hogy a valójában a szoptatásra nem készült, nem olvasott, tájékozódott várandósága alatt. Azóta hivatásomnak tekintem a szoptatási szaktanácsadást, a szoptatásra felkészítő tanfolyamokat, a baba-mama klubbot, a lelki és fizikai támogatást, hogy megmutassam, igenis van kiút a nehézségekből, és a problémák megoldhatóak. 2017 nyarán elindult az első Szoptatásra Felkészítő tanfolyamom kismamáknak, amelynek minden percét élvezem. A tanfolyamok rendszeresen indulnak. Érdemes telefonon vagy e-mailben érdeklődni.

Magánpraxisban személyes szaktanácsadással is segítem a hozzám forduló édesanyákat Szegeden és környékén.

Keress bátran, ha :

– szoptatni szeretnéd kisbabádat, de nem sikerül

– félsz és úgy gondolod, nem elég a tej

– szoptatási nehézségek merültek fel (mellgyulladás, sebes mellbimbó, bármilyen elváltozás a mell terültén, befelé forduló, laposodó mellbimbó, ha sír a baba, ha nem akar szopni, tejcsatorna elzáródás, koraszülött baba) – az eddig jól szopó kisbaba nem fogadja el az anyamellet

– beteg a kisbaba, nem jól gyarapszik – elválasztás kérdése merül fel – bármilyen szoptatással kapcsolatos kérdés esetén.

Egri-Dohor Réka

IBCLC szoptatási szaktanácsadó, dúla, diplomás ápoló

0670-949-5382

www.egycseppszeretet.hu

To top