szolgáltatásokAUTOGÉN TRÉNING

AUTOGÉN TRÉNING

 Az autogén tréninget a múlt század elején egy Johann Schultz nevű osztrák orvos, pszichiáter fejlesztette ki, azzal a céllal, hogy a modern, nyugati ember számára is elérhetővé váljon a keleti kultúrákban ismert és alkalmazott relaxáció gyógyító hatása. Az autogén tréning napjainkra az egyik legelterjedtebb, tudományosan és orvosilag is igazolt hatású relaxációs módszer.

Népszerűségének oka, hogy a módszer objektíven megfigyelhető, tudományosan ellenőrizhető hatású lépések elsajátításából áll, tehát nincs benne semmi misztikus, ezoterikus dolog. Az autogén tréning módszere a test fiziológiai és a lélek pszichológiai működésének tudatos szabályozásán alapul.

Az autogén tréning során ezt a szabályozást tanuljuk meg, illetve gyakoroljuk otthon. Az “autogén” elnevezés azt jelenti, hogy önmagától való, önmagától létrejövő, ez pedig arra utal, hogy a relaxált állapotot mi hozzuk létre önmagunkban, így nem függünk külső személytől, körülménytől.

Ahogy említettük korábban, az emberek eltérnek abban, hogy mennyire könnyen vagy nehezen tudnak ellazulni, ez a módszer elsajátításának idejét befolyásolja, de az eredményességét nem. Mindenki meg tud tanulni relaxálni. Egyetlen feltételnek kell megfelelni: a módszert rendszeresen és kitartóan gyakorolni kell. Innen a tréning elnevezés.

Az autogén tréning relaxáció során úgynevezett “formulákat” alkalmazunk, amelyek objektíven mérhetően segítenek ellazítani a vázizmokat, serkenteni a vérkeringést, szabályozni a szívritmust, egyenletessé tenni a légzést, javítani a gyomor és a belek működését a test szintjén és szubjektíven érezhetően nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válunk, kipihentebbnek érezzük magunkat, könnyebben el tudjuk engedni a feszültségeket a lélek szintjén.

Milyen pszichés panaszok esetén javasolt?

  • krónikus fáradtság
  • stresszkezelési nehézségek
  • alvászavar
  • koncentráció zavara

Milyen egészségügyi panaszok esetén javasolt?

  • gyakori fejfájás, migrén
  • stressz alapú kardiológiai problémák (orvosi kivizsgálás előtte szükséges)
  • magas vagy alacsony vérnyomás
  • emésztési panaszok, irritábilis bélszindróma
  • autoimmun bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör)
UDVARHELYI BOGLÁRKA

pszichológus,
gyászfeldolgozás módszer
specialista,
relaxációs terapeuta

To top